By the Light of the Crescent Moon - Images of the Near East in Danish art and literature, 1800 - 1875

‘By the Light of the Crescent Moon - Images of the Near East in Danish Art and Literature, 1800-1875’ is the catalogue for one of a trilogy of exhibitions about Islam held at the National Museum, the Prehistoric Museum Moesgård, and the David Collection in connection with the selection of Copenhagen as the “Cultural Capital of Europe” in 1996.

The most sharply delimited of the exhibitions, both physically and thematically, is ‘By the Light of the Crescent Moon’ shown the David Collection. As the subtitle indicates, this exhibition concentrated primarily on the nineteenth century and on what might be called “established art”, while the exuberant and at times far more colourful rendition of the Orient that ?nds expression in the “trivial arts” has been omitted.

Periode: Modern Age
Indbinding: Softcover
Illustrationer: Drawings and photos in b/w and colour
Mål (BxH) i cm: 21 x 27