Guldsmede og guldsmedelaug i Danmark 1429-1900

Guldsmede og guldsmedelaug i Danmark 1429-1900 kaster nyt lys over guldsmedenes forhold og deres laugsdannelser gennem en periode på knap 500 år, indtil industrialiseringen i slutningen af 1800-tallet markant ændrede erhvervets forhold. Samtidig gøres der op med en række forskellige myter om guldsmedeerhvervet. Formentlig var det i virkeligheden ikke guldsmedene selv, men kongemagten, der på grund af ønsket om sikring af den rette lødighed, initierede guldsmedenes laugsdannelse.

De meget omtalte guardeinordninger, som Christian IV i 1608 gennemførte for at føre kontrol med guldsmedenes virke, viser sig ved nærmere undersøgelse aldrig at være kommet til at fungere i Ribe og Aalborg. Og guldsmedene har næppe haft den position, som de ofte tillægges at de som de eneste håndværkere kunne være medlemmer af byernes råd.

Guldsmede og guldsmedelaug i Danmark 1429-1900 henvender sig til alle, der vil vide mere om guldsmedene, deres håndværk og deres virke i Danmark.

Bent Knie-Andersen (f. 1942) er Ph.D., cand.oecon. og tidligere underdirektør i Jyllands Kreditforening 1971-77, direktør i Alm. Brand 1977-1980 og administrerende direktør i Alm. Brand 1980-2001. Han har tidligere udgivet bogen Horsens – købstaden og guldsmedene 1500-1900 samt flere titler om historiske og samfundsmæssige forhold.

Periode: Middelalder til nyere tid
Indbinding: Indbundet
Illustrationer: Tegninger og fotos i sort/hvid og farver
Forfatter: Bent Knie-Andersen