Rygrad og rummelighed - et oplæg til et mere modigt dannelsesbegreb. Signeret af Rane Willerslev

Vi lever i en opløsningstid, hvor gamle former konstant skal gentænkes. Men det skal ske på et fundament af solid, dyb faglighed. RYGRAD. Men også med en villighed til at møde verden med RUMMELIGHED og en vilje til at lade sin verden kollapse i mødet med nye, måske ubekvemme erfaringer og erkendelser, for kollapset giver adgang til nye perspektiver.

For Rane Willerslev bør vovemod og mere røv i bukserne i høj grad være en del af et moderne dannelsesbegreb. Ifølge direktør for Nationalmuseet og manden bag TÆNK VILDT kan det dannede menneske ikke være dogmatisk, i stedet skal det evne at favne paradokset.

Her får du lige en lille smagsprøve fra bogen:

"Lige netop nu kastes vi rundt i en eksponentielt accelererende forandringsproces, hvis horisont vi formentlig knap nok kan skimte konturerne af endnu. Vi ved bare, at det bliver vildt.  Det er vildt! Vi oplever allerede kollaps på kollaps, og at meget af dét, vi ved og gør i dag, helt sikkert ikke bliver dét, vi gør og har brug for at vide i morgen. Eller i overmorgen.

Netop derfor skal vi besinde os på at få genopdyrket den dybe faglighed, den virkelig væsentlige viden. Den, der holder hundrede procent, selvom den seneste trend eller tendens måske ikke gør det. Det er den faglighed, der er koblet op på klassiske kundskaber og indsigter, og som er tryktestet i århundreder gennem løbende akademisk diskussion og benhård kritik. Den er vores samlede kanon af kundskaber. Og for mig bør den udgøre rygraden i vores dannelsesideal.

Dermed kommer vi til rummeligheden. Vi skal som samfund kunne udvise noget mere vovemod. Være så tilpas favnende, at ny viden, også ubekvem viden og ikke mindst viden og tendenser fra helt uventede kanter, ikke bare afvises som pop og pjat og den skinbarlige populisme."

Rane Willerslev, professor i social antropologi og direktør for Nationalmuseet, har bl.a. tidligere udgivet 'De eventyrlige', 'Tænk vildt', 'Det, du ikke forstår, gør dig klogere' og 'På flugt i Sibirien'.

Indbinding: Uindbundet
Mål (BxH) i cm: 13 x 19