• Husbondret - Rettighedskulturer i Danmark 1750 - 1920
    Husbondret - Rettighedskulturer i Danmark 1750 - 1920

Husbondret - Rettighedskulturer i Danmark 1750 - 1920

348,00 DKK
Anette Faye Jacobsen kortlægger i dette værk, hvordan en traditionel rettighedskultur i Danmark i tiden 1750-1920 fastholdt en social og juridisk praksis, der var både hierarkisk og kollektiv. Her var husbonden – der kunne være gårdmand, godsejer eller håndværksmester – tildelt en omfattende magt over sin husstand, og han kunne frit disponere over og straffe sine underordnede inden for husstandens rammer. 
 
I bogen bliver det klart, hvordan en stor del af lovgivningen og retspraksis var indrettet på ligefrem at understøtte disse særlige beføjelser.
 
Også udadtil repræsenterede husbond sin husstand. Det var derfor ham, der fik politiske rettigheder, først i 1830’ernes Rådgivende Stænderforsamlinger og siden i Rigsdagen. 
 
Det påvises i bogen, at når der blev krævet valgret og ligestilling i 1800-tallets politiske kampe, var det underforstået, at det altid var husbondens rettigheder, man talte om. 
 
Husbondret. Rettighedskulturer i Danmark 1750-1920 fungerer både som tværvidenskabelig analyse af rettighedstænkning i Danmark i overgangen til det moderne og som historisk håndbog til det 18. og 19. århundredes juridiske og politiske tænkning. 
 
Værket udgør den første analyse på dansk af rets- og statsfilosofi, retssystematik og -praksis med et begrebshistorisk og retspluralistisk udgangspunkt.
Læs mere
Luk tekst
-
+
Indgravering tekst

Detaljer

Lager statusPå lager
Varenummer: 35014
Periode: Nyere tid
Sideantal: 574
Indbinding: Indbundet
Mål (BxH) i cm: 18 X 25
Forfatter: Anette Faye Jacobsen
Forlag: Museum Tusculanums Forlag
Udgivelsesår: 2008
Sprog: Dansk

Levering

Efter bestilling, modtager du en bekræftelse via mail. Ordren behandles senest 3 hverdage fra modtagelse. Ved køb over 1000 kr. betaler vi forsendelsen i DK. Bemærk at der kan gå 5-7 hverdage fra afsendelse til modtagelse af Quick-breve. OBS! Ved afhentning i Museumsbutikken: Du skal være opmærksom på, at du først kan afhente din ordre, når du modtager en e-mail fra os herom, ikke før. Den vil fortælle dig, at nu er dine varer kommet og er klar til afhentning i butikken. Og husk at der altid er gratis adgang til Museumsbutikken.