• Runealfabet fra jernalderen - postkort
    Runealfabet fra jernalderen - postkort

Runealfabet fra jernalderen - postkort

12,00 DKK
(EKSKL. FRAGT)

Runer er et germansk skriftsystem, som blev udviklet på baggrund af middelhavsalfabeterne i århundrederne efter Kristi fødsel. Runealfabetet kalder man for ”futharken”, fordi den er opkaldt efter de første 6 tegn f-u-þ-a-r-k. Den mærkelige rune þ står for en pustelyd helt ude på tænderne ligesom i det engelske ”throw” eller ”thing”.

Runerne blev brugt som skriftsystem i jernalderen, vikingetiden og middelalderen. Både sproget og runerne ændrede sig gennem de mere end 1000 år, man skrev med runer. Man holdt først op med at skrive med runer et langt stykke oppe i middelalderen, måske i 1400-tallet, men siden da har runerne alligevel været anvendt, både som kryptografisk skrift og som kuriosum.

I løbet af den sene del af jernalderen, bliver futharken forkortet til de 16 tegn, som også gælder for vikingetidens futhark. Sproget havde gennemgået en kolossal udvikling, og blev i vikingetiden betegnet ”olddansk”. 16-tegns futharken blev kun brugt af Nordens mennesker. Den var det almindelige alfabet i Norden, men blev også brugt af vikingerne, som rejste ud til f.eks. England, Rusland og Grønland.

I vikingetiden mangler der nogle runer til at udtrykke forskellige lyde i sproget, f.eks. o, d, e og g. Der har man i stedet brugt u-runen for o-lyden, t-runen for d-lyden, i-runen for e-lyden og k-runen for g-lyden osv.

Den ældste runerække fra jernalderen, som hér på postkortet, har 24 tegn, og sproget i denne periode betegnes som ”urnordisk”. Futharken blev først brugt i Norden, men senere også i det sydtyske område, i Frankrig og på De Britiske Øer.

Læs mere
Luk tekst
-
+
Indgravering tekst

Detaljer

Lager statusPå lager
Varenummer: 36826
Mål (BxH) i cm: 17 x 12
Periode: Jernalder

Levering


Fragt
Fri fragt i Danmark ved køb over 1.000 kr (Der leveres ikke fragtfrit til Grønland og Færøerne).

Ordrebehandling
Efter bestilling, modtager du en bekræftelse via mail. Ordren behandles senest 3 hverdage fra modtagelse.

Bestillingsvarer
Ved bestillingsvarer må der påregnes længere leveringstid (typisk 7-10 dage). Kontakt Shopservice på shopservice@natmus.dk eller 41206848, for en mere præcis leveringstid.

Se vores handelbetingelser her