• Romerske glasbægre fra sjællandske gravfund - postkort
    Romerske glasbægre fra sjællandske gravfund - postkort

Romerske glasbægre fra sjællandske gravfund - postkort

12,00 DKK

Ved Tryggevælde Å’s nedre løb på Stevns, nogle få kilometer før åen løber ud i Køge Bugt, ligger Himlingøje gravpladsen. Det er en gravplads, der har været anvendt gennem flere generationer, i 2. og 3. årh. e.Kr. Gennem de sidste 150 år er der jævnligt dukket fund op, ikke mindst fordi en jernbane blev anlagt tværs hen over gravpladsen og forstyrrede nogle af gravene.

I Himlingøje blev mænd og kvinder af høj byrd gravlagt. Der var en iøjnefaldende forskel på gravene, eller rettere sagt på gravenes indhold, idet nogle var helt uden gravgaver, mens andre bugnede af rigdomme. Formentlig drejer det sig om en fyrsteslægts hvileplads, men også om begravelser af tyende og trælle, som arbejdede for den rige familie.

En væsentligt indslag i gravgodset er glas, der er blevet fremstillet i de romerske provinser. Så velbevarede er nogle af disse glas, at findere har anvendt dem som blomstervaser uden at vide, at det faktisk drejede sig om fine oldtidsglas!

De bemalede glasbægre er såkaldte cirkusbægre, produceret i Romerriget. Navnet "Cirkusbæger" kommer af motiverne på glassene, som ofte viser scener fra den romerske arena. 

Det ene af bægerne på postkortet, motivet med leoparden, har tilhørt et mandligt medlem af fyrsteslægten ved Himlingøje - han var sandsynligvis grundlæggeren af rigdomscentret på Stevns. Da han blev begravet i første halvdel af 3. årh. e.Kr. fik han et overdådigt udstyr bestående af romersk drikkeservice, en kolbearmring af guld, to gyldne fingerringe, smykker og to benpilespidser med i graven.

Læs mere
Luk tekst
-
+
Indgravering tekst

Detaljer

Lager statusPå lager
Varenummer: 36817
Mål (BxH) i cm: 12 x 17
Periode: Jernalder

Levering

Efter bestilling, modtager du en bekræftelse via mail. Ordren behandles senest 3 hverdage fra modtagelse. Ved køb over 1000 kr. betaler vi forsendelsen i DK. Bemærk at der kan gå 5-7 hverdage fra afsendelse til modtagelse af Quick-breve. OBS! Ved afhentning i Museumsbutikken: Du skal være opmærksom på, at du først kan afhente din ordre, når du modtager en e-mail fra os herom, ikke før. Den vil fortælle dig, at nu er dine varer kommet og er klar til afhentning i butikken. Og husk at der altid er gratis adgang til Museumsbutikken.

Relaterede varer