Ur med mekanisk armillarsfære - postkort

Det middelalderlige univers havde jordkuglen i centrum omgivet af sol, måne og planeterne i hver deres adskilte sfærer. Yderst var fiksstjernerne, krystalhimlen og udenfor igen Guds uendelige himmelbolig.

I 1543 fremsatte den polske Kopernikus en ny teori om, at solen var centrum, og at jorden ligesom de andre planeter drejede sig om den. En teori, som i første omgang ikke vandt videre tilslutning i sin samtid.

Mere genklang vakte den danske astronom og adelsmand, Tycho Brahe. Han opstillede sin egen model, hvor solen og månen drejede om jorden, mens alle andre planeter drejede rundt om solen. Denne teori blev af mange anset for mest sandsynlig, og først i løbet af af 1600-årerne blev Kopernikus' billede af universet accepteret.

Facinationen af himmellegemernes mønstre og bevægelser gav sig udslag i konstruktionen af indviklede mekaniske ure og planetmaskiner, der viste sol, måne og planeternes gang. Et eksempel er det kunstfærdige ur med mekanisk "armillarsfære" (planetmodel), derbelv udført af Josias Habrecht i Strassburg i 1572.

Mål (BxH) i cm: 12 x 17
Periode: Middelalder