Lille fint og elegant Åby-krucifiks med kæde

Dette fine lille smykke er en kopi af det ældste danske krucifiks fra Åby Kirke ved Århus. Krucifikset er fremstillet ca. 1050-1100 af forgyldte kobberplader på en trækerne, og illustrerer middelalderens magtfusion mellem konge og kirke.

Den stiliserede figur viser Kristus som kongeguden, en sejrende konge med en borglignende krone på hovedet, åbne øjne og klædt i kongedragt. Det er kun i Norden at Jesus på denne måde afbilledes som en kongefigur på korset. Oprindeligt var figuren ophængt på et kors af træ, som nu er gået tabt.

Originalen kom til Nationalmuseet i 1870.

Denne smykkekopi er fremstillet i en meget formindsket størrelse i forgyldt sølv, og du får en 50 cm. forgyldt kæde med i prisen.

Periode: Middelalder
Materiale: Forgyldt sølv
Mål (BxH) i cm: Vedhæng: 2,5 x 2,5 Kæde: 50 cm.