• Runer bag ruder - DVD
    Runer bag ruder - DVD

Runer bag ruder - DVD

178,00 DKK

Rundt om i Danmark findes mange mindesmærker fra fortiden, som vedvarende kræver opsyn og vedligeholdelse samt beskyttelse for forsat at kunne berette om vores kulturarv.
To af sådanne monumenter står i stationsbyen Jelling, og det har de gjort siden den sene vikingetid. Den ene er Kong Gorm den Gamles lille runesten, som fortæller os kongens navn, at han er gift med Thyra – og som skriften beskriver – er Danmarks ”pryd”. Stenen er også historisk interessant, da ordet ”Danmark” for første gang er nævnt på dansk grund.

Det er Gorm den Gamles søn, Kong Harald Blåtand, der ved kristendommens indførelse i Danmark rejser sin store runesten, - også kaldet ”Danmarks dåbsattest”. Den bekræfter, at Kong Harald er søn af Gorm og Thyra, at Harald samler både det danske rige og Norge til ét kongedømme og ikke mindst – gør danerne kristne.

Stenene har stået i Jelling i mere end 1000 år. Og det kan efterhånden ses på dem. Vejr og vind har gennem tiderne sat deres præg på de enestående mindesmærker. Og de mange turister, der hvert år besøger monumentområder, kommer også helt tæt på mindesmærkerne. Så tæt at Haralds sten udsættes for et alvorligt graffitihærværk i 2011.

Se med i filmen ”Runer bag ruder”, der fortæller om det krævende arbejde, det er at beskytte de to spændende runesten, samt arbejdet med at dokumentere skaderne på dem. Om besværlighederne ved at foretage anlægsarbejder inde på en eksisterende kirkegård, samt opretningen af Harald Blåtands store sten. Alt sammen arbejder der går forud, når to nationalklenodier skal bevares optimalt for eftertiden – i to arkitekttegnede bronzeafskærmninger.

Læs mere
Luk tekst
-
+
Indgravering tekst

Detaljer

Lager statusPå lager
Varenummer: 38996

Levering

Efter bestilling, modtager du en bekræftelse via mail. Ordren behandles senest 3 hverdage fra modtagelse. Ved køb over 800 kr. betaler vi forsendelsen i DK. Post Nord har pt. forsinkelser, så der kan gå 5-7 hverdage fra afsendelse til modtagelse.