Gubbebroche i bronze fra Bornholm

Gubbebroche i bronze inspireret fra guldgubbefund på Bornholm. Guldgubberne fra germansk jernalder blev fundet på et stort bopladsområde i Ibsker, der i middelalderen kaldtes »Guldageren«. Ved en større undersøgelse i 1986 og 1987 af boplads-lagene på Sorte Muld fandt man, foruden skår, tenvægte, smykker, lanser, glasskår, knive, denarer og dyreknogler, mere end 2.300 guldblikfigurer fra ca. 550-600 e.Kr. Guldgubber er en gammel betegnelse for ganske små, prægede eller udskårne guldblikfigurer. De prægede figurer kunne fremstilles i mange eksemplarer ved hjælp af en såkaldt "patrice" af bronze, der anvendtes på samme måde som et stempel. Motivet pressedes ud fra bagsiden i en tyndt udhamret guldplade.Individuelt fremstillede figurer blev ridset eller skåret ud med en skarp kniv.

Periode: Jernalder
Materiale: Bronze