• Runesæt - magneter
    Runesæt - magneter

Runesæt - magneter

79,00 DKK

Sæt med 35 magneter med runer. De runer, som findes på disse magneter, er vikingetidens runer. Da runealfabetet i vikingetiden kun bestod af 16 tegn, blev man nødt til at bruge samme rune til at betegne flere lyde. Derfor betegner b-runen også lyden p, t-runen også lyden d, og u-runen også o, y og ø, Þ-runen blev udtalt som de første to bogstaver i det engelske ord ”thin” eller som en blød d-lyd som i ”fløde”.

Dobbeltkonsonanter skrev man ikke, hvilket gør det svært at vide, om f.eks. navnet ”Uni” blev udtalt Uni eller Unni. Den sidste rune R betegner en speciel r-lyd, som oftest forekommer i slutningen af vikingetidens drengenavne. Det bruger vi ikke i dansk i dag.

Runerne blev opfundet i tiden efter Kristi fødsel og blev brugt i Skandinavien, hvor det ældste fund (Vimose-kammen) stammer fra midten af 2. århundrede e.Kr. Det første runealfabet havde 24 tegn. Sprog ændrer sig hele tiden. På grund af nogle store sproglige udviklinger i slutningen af jernalderen, ændrede runealfabetet sig, og da man nåede til vikingetiden, brugte man kun 16 tegn.
Runer blev også brugt til at skrive med i Middelalderen side om side med latinske bogstaver.

Magneterne er ikke egnet til børn under tre år.

Læs mere
Luk tekst
-
+
Indgravering tekst

Detaljer

Lager statusPå lager
Varenummer: 30693
Periode: Vikingetid
Materiale: Blødt magnetfolie

Levering

Efter bestilling, modtager du en bekræftelse via mail. Ordren behandles senest 3 hverdage fra modtagelse. Ved køb over 1000 kr. betaler vi forsendelsen i DK. Bemærk at der kan gå 5-7 hverdage fra afsendelse til modtagelse af Quick-breve. OBS! Ved afhentning i Museumsbutikken: Du skal være opmærksom på, at du først kan afhente din ordre, når du modtager en e-mail fra os herom, ikke før. Den vil fortælle dig, at nu er dine varer kommet og er klar til afhentning i butikken. Og husk at der altid er gratis adgang til Museumsbutikken.

Relaterede varer

Vikingehjelm
149,00 DKK