Håndlavet bøhmisk brændevinsflaske med blomstermotiv

Smuk bøhmisk brændevinsflaske med emaljedekoration. Disse emaljedekorerede spiritusflasker var meget populære i slutningen af 1700-tallet og starten af 1800-tallet. Emaljefarverne blev malet på de færdige glas og brændt ind i glasset ved høj temperatur, hvilket gør dekorationen på emaljedekorerede glas meget holdbare.

Brændevinsflaskerne blev bragt til Skandinavien med bøhmiske glashandlere, der om sommeren solgte glassene på markeder o.lign. En del af disse bøhmiske glashandlere kunne på stedet dekorere glassene med deviser, blomstermotiver eller andre folkelige motiver efter køberens ønske. Emaljefarven blev så herefter på stedet fastbrændt på glasset i en lille træfyret ovn.

Den viste brændevinsflaske har et rektangulært tværsnit med afskårne hjørner og rundede kanter, en flaskehals i messing og er hånddekoreret med emaljefarver på alle sider.

Som førnævnt er alle vores flasker håndmalet. Det betyder at udtryk og bemaling godt kan afvige en smule fra det viste billede, men det er også samtidig det særlige kendetegn ved netop kunsthåndværk. Flasken har en hals af messing og lukkes med en prop af kork og messing. Super gaveidé til den snapseglade!

Vores historiske glas er mundblæste kopier af originale glasfund fra Europa, og de er alle fremstillet i hånden. De er dekoreret med alle de særlige kendetegn, der karakteriserer en given historiske periode, og et af kendetegnene ved et håndlavet glas er bl.a. det såkaldte punkt-mærke på undersiden af glasset. Der vil også altid være en vis variation i størrelse og godstykkelse.

Glasmassen er specielt designet til at efterligne gammelt glas. Nogle kemikalier, især metaloxider, er blevet tilsat for at få den rigtige farveskala. Glasmassen indeholder også i varierende grad små luftbobler og forskydninger i strukturen.

Alle disse særlige træk ved vores historiske glas betyder, at der sjældent vil være to helt identiske glas. Dette gør til gengæld hvert glas til et unikt håndlavet stykke brugskunst.

Materiale: Glas
Mål (BxH) i cm: Ca. 9 x 18