• Håndlavet pasglas
    Håndlavet pasglas

Håndlavet pasglas

338,00 DKK

Pasglasset var renæssancetidens foretrukne drikkeglas blandt adelen i Skandinavien, også i Danmark. Pasglas findes i flere varianter, er cylinderformede og har mellem to og seks pålagte glastråde, der på hollandsk kaldes pas.

Datidens drikkeskik foreskrev, at man i én mundfuld skulle drikke den mængde af indholdet, der var mellem to pas – heraf talemåden ”at drikke til pas”. Hvis man ikke kunne ramme pasmærket, skulle man drikke endnu en skål.

I 1500-tallet, bliver denne type glas lavet i store mængder – men vel at mærke kun til de få. Blandt andet blev der i forbindelse med Christian IV kroning i 1596 bestilt ikke færre end 35.000 glas, hvoraf en stor del var pasglas. Glassene blev smadret på festlig vis efter hver udbragt skål.

Rillerne på pasglasset kan, udover at være til pynt, have haft den funktion, at de gjorde glasset nemmere at holde fast på med fedtede fingre. Hér skal man huske på, at det først er i løbet af 1500-tallet man får den "kunstige hånd"; gaflen at spise med. Dette pasglas stammer fra 1500-tallet fra Stockholm, Sverige. Glasset er yderst velegnet til champagne, - men selvfølgelig gør anden vin sig også meget smukt i disse glas.

Vores historiske glas er mundblæste kopier af originale glasfund fra Europa, og de er alle fremstillet i hånden. De er dekoreret med alle de særlige kendetegn, der karakteriserer en given historiske periode, og et af kendetegnene ved et håndlavet glas er bl.a. det såkaldte punkt-mærke på undersiden af glasset. Der vil også altid være en vis variation i størrelse og godstykkelse.

Glasmassen er specielt designet til at efterligne gammelt glas. Nogle kemikalier, især metaloxider, er blevet tilsat for at få den rigtige farveskala. Glasmassen indeholder også i varierende grad små luftbobler og forskydninger i strukturen.

Alle disse særlige træk ved vores historiske glas betyder, at der sjældent vil være to helt identiske glas. Dette gør til gengæld hvert glas til et unikt håndlavet stykke brugskunst.

Læs mere
Luk tekst
-
+
Indgravering tekst

Detaljer

Lager statusPå lager
Varenummer: 37071
Materiale: Glas
Mål (BxH) i cm: Ca. 9 x 25,5
Periode: Middelalder
Rumfang: Ca. 30 cl

Levering

Efter bestilling, modtager du en bekræftelse via mail. Ordren behandles senest 3 hverdage fra modtagelse. Ved køb over 1000 kr. betaler vi forsendelsen i DK. Bemærk at der kan gå 5-7 hverdage fra afsendelse til modtagelse af Quick-breve. OBS! Ved afhentning i Museumsbutikken: Du skal være opmærksom på, at du først kan afhente din ordre, når du modtager en e-mail fra os herom, ikke før. Den vil fortælle dig, at nu er dine varer kommet og er klar til afhentning i butikken. Og husk at der altid er gratis adgang til Museumsbutikken.

Relaterede varer