• Pasglas fra Kalmar
    Pasglas fra Kalmar

Pasglas fra Kalmar

298,00 DKK

Smukt otte-kantet pasglas fra Kalmar i Sverige.

Pasglasset var renæssancetidens foretrukne drikkeglas blandt adelen i Skandinavien, også i Danmark. Pasglas findes i flere varianter, er cylinderformede og har mellem to og seks pålagte glastråde, der på hollandsk kaldes pas. Datidens drikkeskik foreskrev, at man i én mundfuld skulle drikke den mængde af indholdet, der var mellem to pas – heraf talemåden ”at drikke til pas”. Hvis man ikke kunne ramme pasmærket, skulle man drikke endnu en skål.

I 1500-tallet, bliver denne type glas lavet i store mængder – men vel at mærke kun til de få. Blandt andet blev der i forbindelse med Christian IV kroning i 1596 bestilt ikke færre end 35.000 glas, hvoraf en stor del var pasglas. Glassene blev smadret på festlig vis efter hver udbragt skål.

Rillerne på pasglasset kan, udover at være til pynt, have haft den funktion, at de gjorde glasset nemmere at holde fast på med fedtede fingre. Hér skal man huske på, at det først er i løbet af 1500-tallet man får den "kunstige hånd"; gaflen at spise med. Dette pasglas stammer fra 1500-tallet fra Kalmar, Sverige. Glasset er yderst velegnet til champagne, - men selvfølgelig gør anden vin sig også meget smukt i disse glas.

Læs mere
Luk tekst
-
+
Indgravering tekst

Detaljer

Lager statusPå lager
Varenummer: 150392
Mål (BxH) i cm: 6,5 x 25
Periode: Middelalder til nyere tid
Rumfang: 40 cl

Levering

Efter bestilling, modtager du en bekræftelse via mail. Ordren behandles senest 3 hverdage fra modtagelse. Ved køb over 800 kr. betaler vi forsendelsen i DK. Post Nord har pt. forsinkelser, så der kan gå 5-7 hverdage fra afsendelse til modtagelse.

Relaterede varer

Gotisk karaffel
598,00 DKK