• Ornamenterede middelalderlige gulvfliser i Danmark / Ornamented medieval floor-tiles in Denmark
    Ornamenterede middelalderlige gulvfliser i Danmark / Ornamented medieval floor-tiles in Denmark

Ornamenterede middelalderlige gulvfliser i Danmark / Ornamented medieval floor-tiles in Denmark

375,00 DKK
(EKSKL. FRAGT)

Gulvfliser med indstemplede mønstre er en markant om end lidt upåagtet niche i den middelalderlige teglproduktion i Danmark.

Fremstillingen af glaserede fliser med indstemplet ornamentik tog sin begyndelse i slutningen af 1100-årene og nåede sit højdepunkt ved midten af 1200-årene, hvor der i cistercienserklostrene blev skabt adskillige fliseserier af bemærkelsesværdig høj kunstnerisk og teknisk kvalitet.På Sjælland var der tale om en masseproduktion, hvor fliserne blev spredt ud til landsbykirkerne og siden gav inspiration for en række lokale værksteder.

Inden for det kirkelige område blegnede interessen for de glaserede relieffliser ved midten af 1300-årene. Herefter opstod små, spredte produktioner i forbindelse med de kongelige borge og andre verdslige anlæg, men kvaliteten var svingende, og ved århundredets slutning var håndværket både teknisk og kunstnerisk i forfald.

I bogen, der bygger på forfatternes mangeårige indsamlings- og forskningsindsats, sættes produktionen af gulvfliserne for første gang ind i den kulturhistoriske sammenhæng. Efter en gennemgang af flisernes geografiske, kronologiske og typologiske grupperinger, følger en detaljeret beskrivelse af materialer samt fremstillings- og brændingsteknik. På baggrund af arkæologiske fund beskrives endvidere flisernes primære anvendelse som gulvfliser, og der gives eksempler på kreative genanvendelser af fliserne i den sene middelalder.

Bogen afsluttes med et gennemillustreret katalog, hvor samtlige fliser beskrives med angivelse af fundsted, størrelse, materiale og andre karakteristika, samt et topografisk afsnit, der også er bogens alfabetiske stedregister. Heri gøres rede for fundomstændigheder, og flisegulvene ses i en arkæologisk og bygningshistorisk sammenhæng med fundstedet.

Bogen er på 226 sider, gennemillustreret med stregtegninger og farvefotos, og ledsages af et fyldigt engelsk resumé.

Læs mere
Luk tekst
-
+
Indgravering tekst

Detaljer

Lager statusPå lager
Varenummer: 36056
Periode: Middelalder
Sideantal: 226
Indbinding: Indbundet
Illustrationer: Tegninger og fotos i sort/hvid og farver
Mål (BxH) i cm: 21,5 x 30,2
Forfatter: Birgit Als Hansen og Morten Aaman Sørensen
Forlag: Det Kongelige Nordiske Oldskriftselskab
Serie: Nordiske fortidsminder Serie B
Udgivelsesår: 2005
Sprog: Dansk - English summary

Levering


Fragt
Fri fragt i Danmark ved køb over 1.000 kr (Der leveres ikke fragtfrit til Grønland og Færøerne).

Ordrebehandling
Efter bestilling, modtager du en bekræftelse via mail. Ordren behandles senest 3 hverdage fra modtagelse.

Bestillingsvarer
Ved bestillingsvarer må der påregnes længere leveringstid (typisk 7-10 dage). Kontakt Shopservice på shopservice@natmus.dk eller 41206848, for en mere præcis leveringstid.

Se vores handelbetingelser her