• Skakbrik fra det berømte Lewis Chessmen - tårn (bersærk)
    Skakbrik fra det berømte Lewis Chessmen - tårn (bersærk)

Skakbrik fra det berømte Lewis Chessmen - tårn (bersærk)

149,00 DKK
(EKSKL. FRAGT)

Meget smuk og eksakt kopi af "Tårnet" (bersærk) fra det meget berømte fund af skakbrikker i Skotland. Lewis Chessmen, som de kaldes, er en samling middelalderlige skakbrikker, der blev fundet på Isle of Lewis i Hebriderne (Ydre Hebrider) i 1831. De stammer fra fire eller fem sæt skakbrikker og to sæt er komplette. Skakbrikkerne formodes at være produceret i Norge i 1100-tallet, måske af håndværkere i Trondheim.

På det tidspunkt hørte Hebriderne under Norge. Nogle historikere antager, at skakbrikkerne blev skjult (eller tabt) i forbindelse med en eller anden form for uheld under transporten af dem fra Norge til rige norske bebyggelser på den irske østkyst.

Næsten alle brikkerne i sættet er oprindeligt udskåret i elfenben fra hvalros, mens nogle få er lavet af hvaltænder. Sættet består af otte konger, otte dronninger, 16 løbere, 15 springere, 12 tårne og 19 bønder. Alle brikkerne forestiller menneskelige figurer, undtagen bønderne, der ligner gravsten. Springerne er ryttere til hest, hvor hesten dog er ret lille i forhold til rytteren, og de er udstyret med spyd og skjold.

Tårnene kommer i to udgaver, en som forestiller en almindelig ridder og denne alternative udgave, bersærken, med et vildt udtryk i øjnene og bidende i skjoldet af krigsvildskab. Alle de andre menneskelignende brikker har et temmelig trist ansigtsudtryk. 

Skakbrikkerne blev opdaget i 1831 i en sandbanke ved Bay of Uig på Isle of Lewis' vestkyst. Der er ingen samtidig beskrivelse af omstændighederne ved fundet, men de skulle efter sigende være blevet fundet i et lille stenbygget kammer ca. 4,5 meter under toppen af sandbanken.

Skakbrikken med tårnet er udført i resin (kunstharpiks) og stengrus, og er den helt rigtige gave til skak-entuisiasten eller den spilleglade ...

Læs mere
Luk tekst
-
+
Indgravering tekst
Detaljer

Lager statusPå lager
Varenummer: 30644
Periode: Middelalder
Materiale: Resin, stengrus
Mål (BxHxD) i cm.: ca. 3,8 x 7,8 x 2

Levering


Fragt
Fri fragt i Danmark ved køb over 1.000 kr (Der leveres ikke fragtfrit til Grønland og Færøerne).

Ordrebehandling
Efter bestilling, modtager du en bekræftelse via mail. Ordren behandles senest 5 hverdage fra modtagelse.

Bestillingsvarer
Ved bestillingsvarer må der påregnes længere leveringstid (typisk 7-10 dage). Kontakt Shopservice på shopservice@natmus.dk eller 41206848, for en mere præcis leveringstid.

Se vores handelbetingelser her

Relaterede varer