• Skaksæt med de berømte Lewis Chessmen-brikker i original størrelse
    Skaksæt med de berømte Lewis Chessmen-brikker i original størrelse

Skaksæt med de berømte Lewis Chessmen-brikker i original størrelse

1.598,00 DKK

Lewis Chessmen er en samling middelalderlige skakbrikker, der blev fundet på Isle of Lewis i Hebriderne i 1831. De stammer fra fire eller fem sæt skakbrikker og to sæt er komplette. Skakbrikkerne formodes at være produceret i Norge i 1100-tallet, måske af håndværkere i Trondheim.

På det tidspunkt hørte Hebriderne under Norge. Nogle historikere antager, at skakbrikkerne blev skjult (eller tabt) i forbindelse med en eller anden form for uheld under transporten af dem fra Norge til rige norske bebyggelser på den irske østkyst.

Næsten alle brikkerne i sættet er oprindeligt udskåret af stødtænder fra hvalrossen, mens nogle få er lavet af hvaltænder. Sættet består af otte konger, otte dronninger, 16 løbere, 15 springere, 12 tårne og 19 bønder. Alle brikkerne forestiller menneskelige figurer, undtagen bønderne, der ligner gravsten. Springerne er ryttere til hest, hvor hesten dog er ret lille i forhold til rytteren, og de er udstyret med spyd og skjold.

Med undtagelse af tårnene har alle de menneskelignende brikker et temmelig trist ansigtsudtryk. Tårnene ligner derimod bersærker med et vildt udtryk i øjnene, og de bider i skjoldet i krigsvildskab.

Skakbrikkerne blev opdaget i 1831 i en sandbanke ved Bay of Uig på Isle of Lewis' vestkyst. Der er ingen samtidig beskrivelse af omstændighederne ved fundet, men de skulle efter sigende være blevet fundet i et lille stenbygget kammer ca. 4,5 meter under toppen af sandbanken.

Vores skakbrikker leveres uden skakbræt. Der blev aldrig fundet en plade sammen med brikkerne dengang i 1831. Spillet er udført i cremefarvet resin (kunstharpiks) og stengrus. Den største skakbrik, kongen, måler ca. 5 cm i bredden og 8,5 cm. i højden. Bonden, som er den mindste, måler ca. 2,7 cm. i bredden og 4 cm. i højden. Sættet består af 16 mørke og 16 lyse brikker.

Lewis Chessmen skakspillet er den helt rigtige gave til skak-entusiasten eller den spilleglade ...

Læs mere
Luk tekst
-
+
Indgravering tekst

Detaljer

Lager statusPå lager
Varenummer: 30645
Periode: Middelalder
Materiale: Resin, stengrus

Levering

Efter bestilling, modtager du en bekræftelse via mail. Ordren behandles senest 3 hverdage fra modtagelse. Ved køb over 1000 kr. betaler vi forsendelsen i DK. Bemærk at der kan gå 5-7 hverdage fra afsendelse til modtagelse af Quick-breve. OBS! Ved afhentning i Museumsbutikken: Du skal være opmærksom på, at du først kan afhente din ordre, når du modtager en e-mail fra os herom, ikke før. Den vil fortælle dig, at nu er dine varer kommet og er klar til afhentning i butikken. Og husk at der altid er gratis adgang til Museumsbutikken.