• Guldhornsbroche i bronze
    Guldhornsbroche i bronze

Guldhornsbroche i bronze

99,00 DKK
(EKSKL. FRAGT)

Elegant guldhornsbroche i bronze. Brochen har hentet sin inspiration fra det store guldhorn på Nationalmuseet fra ca. 400-tallet.

Hornet er dekoreret med en lang række figurer. Om motiverne skal opfattes som en lang fremadskridende fortælling er uvist.

Blandt figurerne ses forskellige ”menneskedyr” - kentaurer, mennesker med hornede hjelme, springende dyr, ryttere og en trehovedet øksebærende figur. Alt i alt en sammenblanding af hemmelighedsfulde motiver, der kan være svære at afkode i nutiden. Antagelig har hornet været anvendt i kultisk sammenhæng, måske som drikkehorn.

De to guldhorn blev fundet i Gallehus ved Møgeltønder, det første lange guldhorn af pigen Kirsten Svendsdatter i 1639. Det andet, korte horn blev fundet 95 år senere af husmand Jerk Lassen. Begge horn blev afgivet til Kronen og kom til Det Kongelige Kunstkammer.

Herfra blev de stjålet i 1802 af en guldsmed, som indsmeltede dem og lavede bl.a. smykker af guldet.

Efter pågribelsen af tyven blev guldet tilbageleveret af køberne, hvorefter det atter indsmeltedes på Den Kongelige Mønt. Sådan forsvandt guldhornenes sidste rest, ca. 7,5 kg. guld i alt. Guldhornene er rekonstrueret med en vis usikkerhed efter tegninger fra 1600- og 1700-årene.

 

Læs mere om Guldhornene på Nationalmuseets hjemmeside

Læs mere
Luk tekst
-
+
Indgravering tekst
Detaljer

Lager statusPå lager
Varenummer: 36638
Periode: Jernalder
Materiale: Bronze
Mål (BxH) i cm: 5 x 1

Levering


Fragt
Fri fragt i Danmark ved køb over 1.000 kr (Der leveres ikke fragtfrit til Grønland og Færøerne).

Ordrebehandling
Efter bestilling, modtager du en bekræftelse via mail. Ordren behandles senest 5 hverdage fra modtagelse.

Bestillingsvarer
Ved bestillingsvarer må der påregnes længere leveringstid (typisk 7-10 dage). Kontakt Shopservice på shopservice@natmus.dk eller 41206848, for en mere præcis leveringstid.

Se vores handelbetingelser her